Like us op Facebook

of

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
RielEstate
RielEstate
RielEstate
RielEstate
RielEstate
RielEstate
RielEstate
RielEstate
RielEstate
RielEstate
RielEstate
RielEstate
RielEstate
RielEstate
RielEstate

De woning Riel Estate opgeleverd in 2014 is gesitueerd in een nieuwbouwwijk in het dorpse Riel. De woning conformeert zich met zijn archetypische hoofdopzet en materialisering aan het dorpse karakter van Riel en de landelijke omgeving; een hoofdbouw met een zadeldak, landelijke handvormstenen en zware eiken deuren.

In de provincie Brabant, waar de woning staat, is het de gewoonte om achterom binnen te komen. Door de keuken en de woonkamer van elkaar te scheiden wordt een scheiding gemaakt tussen de formele voordeur en de informele achterom. Tevens ontstaan zo een middag- en avondterras.

In de tussenzone tussen de keuken en de woonkamer bevindt zich de trap. Deze steekt met de flauwe helling van het dak mee omhoog en zorgt zo voor een heldere verbinding tussen beneden en boven. De aanwezigheid van deze trap wordt extra benadrukt door het dakraam dat zich er boven over het dak vouwt, dat zorgt dat licht over de trap naar beneden valt.

Door de kap te laten kantelen en door met het metselwerk de indruk te wekken van zware massieve muren ontstaat een asymetrisch sculpturaal spel van massa en openheid. De minimalistische detaillering van de woning versterkt dit en zorgt voor een krachtige helderheid.

De woning knipoogt met haar uitgesproken vormgeving naar de paviljoens in het Duitse Insel Hombroich waarop zij geïnspireerd is.

foto's door John van Groenedaal

?
Vergelijkbare projecten